Lente – Zomer – Herfst – Winter.
januari – februari – maart
Info : Vier seizoenen in de wijngaard bestaat uit deze pagina samen met een 3-tal sub-pagina’s t.w. :
Lente – Zomer – Herfst-Winter.
Ze zijn bereikbaar door een link aan de onderzijde van elke pagina of via het submenu in de menubalk.
Een woord vooraf :
In een wijngaard is elke dag iets te doen. Elk wijngebied heeft andere methoden en een eigen kalender van werkzaamheden. Soms zijn er nieuwigheden die in een wijngaard toegepast kunnen worden. Elke streek heeft voor de wijnboer een eigen typisch ritme van de natuur dat deze kalender bepaalt. Zo ook voor de Winzer van Rode in de wijngaarden van Rolduc.

Onze wijngaard rust in de winter. Ook in de wijnwereld zijn januari en februari rustige maanden. In grote wijngaarden wordt vanaf een week na de oogst en tijdens de vorstvrije perioden begonnen met snoeien en worden palen en draden gerepareerd.
Het is een gebruik om in onze wijngaarden met werkzaamheden te beginnen eind februari/ begin maart. Maar ook dan moet het vorst- en sneeuwvrij zijn.
In de wijnkelder zijn voor onze Winzer geen activiteiten. Het verwerken van de druiven tot wijn wordt verzorgd door de keldermeesters in Mayschoss aan de Ahr. Zij zijn onze partners en leermeesters in de wijngaard.
Het nieuwe wijnseizoen begint met het belangrijkste werk in de wijngaard :

Snoeien :
Van alle werkzaamheden die in de wijngaard uitgevoerd worden is snoeien het belangrijkste. Snoeien vindt in het algemeen plaats in de rustperiode van de plant tussen eind november en begin maart.
De kwaliteit van de oogst hangt af van de nauwkeurigheid en de intelligentie van het snoeiwerk.
Het snoeien bepaalt ook de groeikracht, de vruchtbaarheid en de rijpheid van de wijngaard en de ontwikkeling en het bloeivermogen van de wijnranken.
Om vruchten te kunnen dragen, dient de wijnstok altijd gesnoeid en opgebonden te worden. Doet de wijnboer dit niet dan ontstaat een bijna ondoordringbare kluwen van takken met minimale bessen die niet geschikt zijn om verder te verwerken.
Er moet niet gesnoeid worden bij temperaturen onder de -3°C tot -5°C vorst (lichte tot matige vorst) en ook niet tot twee dagen na de snoei, omdat dan de wonden kunnen invriezen en zo ongewenst schade veroorzaken aan de plant.
Het is heel normaal dat druivenplanten gaan bloeden als ze (te laat) worden gesnoeid. Dit kan doorgaans geheel geen kwaad. Het stopt vanzelf als de vaten door de zouten dichtslibben. Het is vrijwel nooit voorgekomen dat de plant hier nadeel van ondervindt. Het betekent dat de wortels nog goed werken en dat de sapstuwing op gang is gekomen. Een plant die laat gesnoeid is, kan er meer last van hebben. Er kunnen ettelijke liters vocht uitkomen, dit is echter geen probleem.
Er zijn diverse snoeiwijzen die per land, per streek en per druivensoort verschillen en waarbij voor- en nadelen zijn aan te geven.
Snoeien op Rolduc is altijd samenwerken met twee Winzer en het is samen opletten geblazen :
Kort in de buurt van de kop van de stok, zoeken we in overleg twee of meer takken uit. Daarna wordt beoordeeld welke takken geschikt zijn als boog voor het nieuwe jaar. Beoordeeld wordt o.a. op “leven” in de tak, de lengte en de gezondheid van de tak.
De tak die gebruikt wordt (of worden) als boog voor het nieuwe jaar, wordt met twee handen in de oksel bij de kop van de stok (zwakste punt) vastgehouden, terwijl het “Maatje” deze tak als boog voorzichtig over de draagdraad buigt en vóór het laatste oog (tegen losraken) vastbindt met een bandje. Bij dubbel-Guyot worden zo twee bogen vastgezet. Hierna wordt alle overtollige hout van het vorige jaar kort weggeknipt.
Op Rolduc snoeien wij vanaf eind februari/begin maart volgens de Guyot-methode,
hier een kleine uitleg:
Voor de snoei. na de snoei. Dubbelrank vastgebonden.
Onderstaand een fotoreeks over het snoeien in onze wijngaarden.
Het opbinden gebeurt bij ons meteen na het snoeien, dit is het rechtoptrekken van de jonge wijnranken aan een of beide zijden tegen een steundraad en dan het vastzetten ervan met een bandje. Dit gebeurt volledig met de hand en met grote nauwkeurigheid.
Na het snoeien : Vele handen maken licht werk.
Alle snoeiafval wordt opgeruimd. Dit wordt verwerkt tot humus en wordt t.z.t. weer terug in de wijngaard gebracht. Zo ontstaat een natuurlijke verzorging van de bodem.
Werken met de versnippermachine in beeld :
Het vervolg van onze werkzaamheden staat op de bladzijde De Lente.
of ga direct naar De Zomer.
of Herfst – Winter