Winzergenossenschaft Mayschoss – Altenahr 1868.

“Hartelijk welkom
bij de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr 1868″.
Bakermat van de wijncoöperatie.
Onze partner aan de Ahr .

Een kleine terugblik in de geschiedenis vanaf 1104 over de relatie van Rolduc met de wijnbouw aan de Ahr, die in 1794 drastisch veranderde en het ontstaan van de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr.

De geschiedenis van de wg-mayschoss-altenahr 1868.
1868 : De eerste 9 Winzer (van 18) uit Mayschoss voor hun wijnkelder.

von IGNAZ GÖRTZ

Vanaf het begin van de negentiende eeuw heerste bij de Winzer aan de Ahr grote armoede, ontstaan door de maatschappelijke veranderingen als gevolg van de Franse revolutie.

Tot 1794 beheerden de Winzer aan de Ahr de wijngaarden in erfpacht. Aan de eigenaren zoals Kloosters, Adellijken of hoog geplaatste Kerkelijke leiders, werd een geringe erfpacht betaald of er werd betaald in natura met wijndruiven. Bovendien was het mogelijk wijn en druiven rechtstreeks aan kloosters en adelstand te leveren waardoor verdere verwerking en verkoop bespaard werd.

Door de secularisatie gedurende de Franse bezettingstijd, het opheffen van kloosters en de vele adellijke huishoudingen, verloren de Winzer de grote afnemers. Vanaf deze tijd moesten belastingen en hoge afdrachten (o.a. bijdragen voor herstel van oorlogschade) in contant geld betaald worden; hierdoor ontstond een toename van de schulden van de Winzer. Er waren ook bovengemiddeld veel misoogsten, zoals in jaren rond 1810, 1840 en 1850.
Er bestond nog geen wijnwetgeving waardoor “kunstwijn” uitgebreid beschikbaar was en die, overeenkomstig de smaak van de klanten, “zoet” was.
Hiermee konden de kruidige natuurwijnen van de Ahr, bovenal de rode wijnen, niet concurreren.

Vanaf de jaren 1820 veroorzaakte de wijnhandel voor de Winzer een economische moeilijke tijd omdat de oogsten, door vooraf vastgestelde niet meer kostendekkende prijzen, aan de handelaren geleverd moesten worden. Er werd ook veel honger geleden in het Ahrdal. Vanaf 1860 werd de crisis nog versterkt door de misoogsten, de druifluis en ineenstorting van de wijnhandel tussen de Pruisische gebieden en de Europese buurlanden.

Vanaf 1864 realiseerden de Winzer van Mayschoss meerdere succesvolle oogsten maar door de ontbrekende afzet werden de voorraden groter.
Een van de Winzer beschreef de situatie als :

„Wir hatten Wein genug, aber kein Brot und auch kein Geld, solches zu kaufen.“

View inside the Weinkeller! - Foto van Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr,  Mayschoss - Tripadvisor
Een blik in een van de wijnkelders van Mayschoss.

In 1868 kwam de koster van Mayschoss, J.P. Cossmann met het idee, dat verstrekkende gevolgen zou hebben. Het was toen immers gebruikelijk dat de Winzer hun producten per vat aan verkopen moesten aan handelsreizigers. Hij deed hun het voorstel, om als producenten in een gemeenschap te gaan samenwerken en zo hun producten zelf de verkopen.
Uit dit idee ontstond de eerste schriftelijk gedocumenteerde Winzergenossenschaft ter wereld.

Het eerste grote succes werd geboekt in 1871 nadat een bestuurslid van de coöperatie een bezoek bracht aan klanten in de belangrijkste afzetgebieden. Daardoor werden grotere hoeveelheden wijn tegen een goede prijs verkocht. Met dit succes verdween de scepsis van veel Winzer tegenover de coöperatie en ontstond een regelmatige toename van het aantal leden. In 1881 waren het reeds 141 deelnemers.

Als eerste nam de coöperatie de distributie voor haar rekening; spoedig ook het kelderbedrijf door de uitbreiding van de wijnen in vaten. Hierdoor concentreerden de Winzer zich op het werk in de wijnbergen.

In 1874 werd het fundament gelegd voor een wijnmakerij met gewelvenkelder, die in 1889 werd uitgebreid met een volgende keldergang voor vaten opslag. Sindsdien is hier het hart van onze Genossenschaft.

Wat in 1868, uit nood geboren, begon met een overzichtelijk aantal van achttien Winzer is tot nu uitgegroeid tot de “successtory” van het Ahrdal. Het is momenteel een coöperatie met meer dan 460 leden uit Mayschoss, Altenahr en Walporzheim, die gezamenlijk ca. 150 ha. wijngaarden bewerken.

“Plezier aan wijn”

Is sinds meer dan 150 jaar de filosofie, waarmee de Winzer vroeger en nu zich inspannen.

De rode druiven en het unieke mediterrane microklimaat, dat een onmiskenbaar smaakprofiel laat ontstaan, vormen daarmee onze wijnbergen.
Het belangrijkste druivenras voor ons is de Spätburgunder, gevolgd door de Riesling.

Als bijzondere specialiteit wordt bij ons sinds enkele jaren de Blanc de Noir gemaakt door de Spätburgunderdruif te verwerken tot een witte-wijn.
In mindere hoeveelheden worden Frühburgunder, Blauer Portugieser, Domina, Regent (rood), en  Weißburgunder, Müller-Thurgau, Kerner (wit) geteeld.
Deze soorten bezorgen ons ook uitstekende wijnen.

(onderstreept = verwijzing naar wikipedia.de)

Een coöperatie met “WIJ-GEVOEL” te zijn, maakt het voor ons mogelijk, gezamenlijk alle krachten te ontwikkelen, die in onze wijnbergen geboden worden.

Met een jaarlijkse productie van ruim een miljoen liter behoort onze coöperatie tot de middelgrote in Duitsland.

En tot de beste. In 2000 werden wij in de gerenommeerde gids Gault Millau als eerste en enige wijncoöperatie uitgeroepen tot “Ontdekking van het Jaar”.

Door magazine Feinschmecker worden wihj als enige coöperatie met FFF gewaardeerd.

In 2018 werd tijdens de festiviteiten van het 150 jarig jubileum door bestuursvoorzitter Matthias Baltes, nogmaals herinnerd aan de basis gedachte van onze vereniging n.l. “alleen bereikt men weinig, samen met anderen kan men zeer veel bereiken”. Dit wordt duidelijk gemaakt door de geschiedenis van de Mayschosser Genossenschaft.

150 Jaar geleden uit nood van de Winzer ontstaan, behoort wij nu bij de beste wijncoöperaties van Duitsland. De talrijke prijzen en onderscheidingen, die de laatste jaren zijn toegekend, tonen dit duidelijk aan.
Voor de toekomst hoeven onze Winzer van Mayschoss zich geen al te grote zorgen te maken als zij de kwaliteit van hun producten zo hoog houden en voor nog betere omzet zorgen.


Hoogtepunten van de wijncultuur aan de Ahr.

De Onderneming, de Wijngaarden en de Druivensoorten.

edelstaal tanks in de vernieuwde wijnkelder.

Het bedrijfsmodel van de Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr  is gebaseerd op het principe, dat zij de door haar leden geoogste druiven opkoopt.

Terwijl de Winzer alle werkzaamheden in de wijngaarden verzorgen, draagt de coöperatie de zorg voor alle werkzaamheden in de wijnkelders, de marketing en de verkoop. De gemiddelde productie per jaar bedraagt ca. 1.2 miljoen flessen. De opslag capaciteit  omvat ca. 250.000 liter in houten vaten en 1.8 miljoen liters in tanks. 

De coöperatie heeft 33 medewerkers in vaste dienst en ca. 100 deeltijd medewerkers. Van de ca. 460 leden van de coöperatie zijn ongeveer 250 actieve Winzer die hun wijndruiven voor de wijnproductie afleveren.

De wijngaarden van de leden van de coöperatie liggen in het gehele dal van de Ahr.
De grootste gaarden zijn :
de Mayschosser Laacherberg (49 ha),
de Mayschosser Mönchberg (43 ha),
het Ahrweiler Daubhaus (34,8 ha),
de Mayschosser Burgberg (14,5 ha)
en de Altenahrer Eck.
(onderstreept = verwijzing naar wikipedia.de)

Bekijk deze wijngaarden in onderstaande foto reeks

De jongste geschiedenis.

De Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr 1868 werkt sinds de fusie met de  Winzergenossenschaft Altenahr  in 1982 met deze naam. In 2009 volgde de fusie met de in 1871 opgerichte Winzergenossenschaft Walporzheim.
In 2018 vierde de Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr haar 150-jarig bestaan.

Zelf benoemt de coöperatie zich de oudste  Winzergenossenschaft ter wereld, maar ze is niet de eerste, maar de oudste nog bestaande.
Ouder is de uit een wijnbouwvereniging voortgekomen en in 1855 opgerichte Weingärtnergenossenschaft Neckarsulm-Gundelsheim, die echter in 2007 in een andere coöperatie werd opgenomen en nu niet meer bestaat.

In 2016 investeert de Winzergenossenschaft drie miljoen Euro voor de modernisering en uitbreiding van haar productiefaciliteit., omdat het aangeplante oppervlak groter werd. Daarvoor werden bedrijfshallen boven de gewelvenkelders van de oude vatenkelder vernieuwd en uitgerust met negen meter hoge edelstaal tanks voor 500.000 liter wijn.

Vandaag bestaat de vereniging uit 432 deelnemers. De Winzergenossenschaft Mayschoss is in 1982 samengegaan met de Winzergenossenschaft Altenahr en daarna in 2009 met de Weinmanufaktur Walporzheim. Samen bewerken ze een vierde deel van het oppervlak van de wijngaarden van het Ahrdal.

Onderstaande een impressie van de Genossenschaft met hun wijnkelders en vinotheken.


Meer weten :
Ga dan naar https://www.wg-mayschoss.de/
of : https://www.aw-wiki.de/index.php/Winzergenossenschaft_Mayscho%C3%9F-Altenahr_eG
of https://de.wikipedia.org/wiki/Winzergenossenschaft_Mayscho%C3%9F-Altenahr