maart – april – mei.
Het onderhouden van de wijngaarden.

Na het snoeien en opruimen van de snoeiafval is het tijd om te beginnen met de bodemverzorging. De grond wordt los geploegd om lucht te brengen en om licht en lucht te brengen rondom de wortelstok.
Het repareren van gebroken palen en gebroken draadwerk wordt nu uitgevoerd. Langs elke stok worden de steunpaaltjes gecontroleerd, gebroken paaltjes worden vervangen. Ook de rozen worden gesnoeid. (zijn de verklikkers voor meeldauw) . Waar nodig worden nu ook nieuwe druivenstokken geplant.
Een overzicht van enkele activiteiten :

April staat in het teken van snelle groei van blad, spruiten en daarna piepkleine trossen. Deze trossen, die ca. 21 juni gaan bloeien en dan druiven worden, zijn de eerste aanwijzing voor omvang en tijdstip van de oogst.
Maar lage temperaturen of veel regen kunnen “millerandrage” veroorzaken, dit is vorming van zaadloze druiven die niet tot rijping komen.
Warme zonneschijn kan tot gevolg hebben dat teveel sap van de stokken naar de bladeren vloeit en niet naar de trossen, wat mindere kwaliteit van de druiven veroorzaakt.
Maar de natuur laat zich niet tegenhouden en de eerste knopjes worden reeds duidelijk zichtbaar.
Een indruk van de druivenstokken in april, als de lente zijn intrede doet en de eerste knoppen zichtbaar worden
Als de natuur begint te ontwaken, begint de tijd van hopen op een late bloei, nachtvorst en hagel kunnen al het werk tot nu vergeefs maken.
De grond moet nu regelmatig bewerkt worden voor het bestrijden van onkruid. De wijnstok in onze regio bloeit medio 21 juni. Het weer wordt nu steeds belangrijker. Hoe warmer en hoe kalmer, hoe beter.
Zo groeit onze wijngaard in deze periode :
Het bankgesprek van drie markante leden…. en enkele toeschouwers.
Onkruid blijven wieden, gras maaien, ranken opsteken tussen de draden van het spalier, te lange ranken snoeien. Een greep uit de werkzaamheden die nu regelmatig uitgevoerd moeten worden.
Dit wordt verteld in onze kalender voor de zomer